Cyklotúra do osady Magurka

Milí návštevníci, máme tu pre Vás zase jednu inšpiráciu , ako stráviť krásny deň na Liptove . Už tradične budeme začínať priamo v našej obci , v Pavčinej Lehote a vyrazíme z našich Apartmánov Zuzana.  Dnes je to cyklotúra , ktorá vedie popod horu, potom cez 3 liptovské dediny a nakoniec krásnou Ľupčianskou dolinou až do rázovitej vysokohorskej osady zvanej MAGURKA.   Na úvod snáď pridám pár informácií o tejto osade lebo takú veru na tom našom maličkom Slovensku len tak ľahko nenájdete :o))) .

Osada Magurka je najvyššie položená osada na Slovensku. Nachádza sa v nádhernom vysokohorskom prostredí pod hrebeňmi Nízkych Tatier v nadmorskej výške 1047 m.n.m.. Leží v závere Ľupčianskej doliny , pod vrcholmi Latiborskej hole, Ďurkovej a Chabenca. Prevažne zrubové stavby, ktoré tu ležia akoby prilepené hneď pri asfaltovej ceste tvoria zároveň aj hlavnú a jedinú ulicu osady. Osada Magurka je miestnou časťou obce Partizánska Ľupča a bola založená už v 14. storočí ako banícka osada, v ktorej sa od roku 1250 ťažilo zlato. Boli v nej významné ložiská zlata patriace vtedy Rakúsko-Uhorskej monarchii. Zlato sa ťažilo aj vymývalo ručne , až neskôr v tejto odľahlej lokalite pribudli stroje. V 19. storočí tu žilo a pracovalo až 250 baníkov. Najväčší rozkvet v ťažbe zlata, asi 25 kg ročne, zažila Magurka pred 1. svetovou vojnou. Postupom času prechádzali jednotlivé banské štôlne zo súkromného vlastníctva do vlastníctva obce a neskôr štátu. Po ukončení nerentabilnej ťažby v roku 1923  bolo vybavenie prevezené do  Banskej Štiavnice  a budovy odpredané. Na Magurke tak zostala len malá časť predošlého obyvateľstva . Dodnes tu žijú už len vari 4 stáli obyvatelia.   Mimoriadne vzácny je banský kostolík, v ktorého veži sa zachoval dodnes aj obrovský rapkáč, ktorým kedysi zvolávali baníkov do práce a ohlasovali koniec "šichty".      Chata Magurka, bývalý Banícky dom , slúžiaci sprvu ako ubytovňa pre baníkov , neskôr počas Povstania v zimných mesiacoch sa tu zdržiaval aj štáb IV. československej partizánskej brigády je po nejakom čase znovu otvorená . Dlhé roky pred touto zmenou chata Magurka slúžila ako ubytovňa pre turistov a detské tábory. Dnes je v súkromných rukách a myslím, že jej to veľmi, veľmi prospelo.

Popis cyklotrasy Pavčina Lehota - Magurka

Cyklotrasu Vám popíšem tak, ako sme ju absolvovali my sami. Ráno sme vyrazili o 9.15 hod. Vydali sme sa cez lúky , smerom ku lesu a potom na Lazisko.  V Lazisku sme odbočili do Chatovej oblasti v Chrastí a na jej konci sme odbočili doprvava a napojili sa na asfaltovú cestu, ktoá vedie rovno do Dúbravy.  Prešli sme cez Dúbravu a pokračovali ďalšou liptovskou dedinou, Ľubelou .   Z Ľubele sme už išli na hlavnú cestu č. 18 , ktorá nás zaviedla do Partizánskej Ľupče.  Ak si dáte pozor , tak ešte pred hlavnou odbočkou do Ľupče natrafíte na poľnú cestičku cez dedinské humná,ktorá Vás dovedie priamo do centra Ľupče.  No a potom už treba ísť len stále hore, smerom do Ľupčianskej doliny... . Ísť treba dosť dlho ( dolina je dlhá 16 km) ale je to príjemné , pozvoľné stúpanie , v krásnom  lesnom prostredí plnom štebotajúcich vtáčikov  a hubovej  vône.   S malými zastávkami a naozaj kľudným tempom sme sa na Magurku dostali približne o 12.45 hod. Síce sme už posledné metre radšej potlačili aby sme sa úplne " neodrovnali " ale napriek tomu to bola trasa nádherná a veľmi príjemná .   Po ceste dolinou sú aj dve, či dokonca až tri studničky kde sa môžete občerstviť vodu z horského prameňa.   Na Magurke bolo krásne, ľudí a turistov tak akurát.   Na Chate Magurka sme si dali skvelú Kofolu a po necelej hodinke sme sa vybrali naspäť dolu do Ľupče. V Ľupči sme sa zastavili v miestnej cukrárni na malý doping v podobe koláčika a kávy a potom už len hybáááj, po 18-ke sme rom nazad , až do Liptovského Svätého Kríža.  Teda presnejšie na kopec pred Krížom, kde sme si to strihli cez Krížske družstvo , a vyšli sme na konci dediny.  Ďalej sme už znovu vošli do Laziska a po jeho druhej strane sme sa vrátili ku ceste popod les , cez lúky, ktoré vedú k nám, do Pavčinej Lehoty.  Na kopci sme sa ešte  naposledy  poriadne porozhliadali, kdeže sme to dnes boli ( je tam pekný výhľad do dolín Nízkych Tatier) a šup, šup.... už aby sme boli doma.

Tak , dačo málo pred pol štvrtou sme už boli celkom dosť zničení ale spokojní doma , v chládku hrubých múrov nášho domu ..... .

Fúúú, parááádna cyklotrasa je to !!!!

Začiatok o : 9:20 hod. , Pavčina Lehota – Apartmány ZUZANA

Čas príchodu na Magurku : cca 12:45 hod.

Čas príchodu domov ( Apartmány ZUZANA – Pavčina Lehota) : cca 15:20 hod.

Počet prejdených kilometrov : 60, 524 km

Čas strávený v sedle bicykla: 4 hod. 23 minút

Celkový čas cyklotúry aj s prestávkami na oddych: 6 hodín