Po stopách svetového dedičstva UNESCO na LIPTOVE

Čo týchto  pár písmen vlastne znamená?  To  je prvá otázka, ktorá  ma napadá v súvislosti  s akýmikoľvek  skratkami.  Musím si  ich preložiť  do slovenčiny  a mnohokrát  už potom  aj  úplne  nezmyselné  zhluky písmen akoby zázrakom nadobúdajú  spočiatku  dobre   ukryté  významy.  Medzi mnohé skratky patrí aj    UNESCO .  Táto  skratka mnohým turistom na celom  svete   často uľahčuje rozhodovanie  o  tom , ktoré miesta   na svojich potulkách navštívia , čo je v danom  kraji naozaj  pozoruhodné a chcú to zažiť a vidieť  na  vlastné  oči. A čo  na UNESCO hovorí naša ľúbozvučná slovenčina?  Nuž, pozrime sa na to bližšie... 

UNESCO alebo United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization by sme si mohli do ľúbozvučnej slovenčiny preložiť ako Medzinárodná vzdelávacia, vedecká a kultúrna organizácia . Hm, čo na to hovoríte? Mne sa to už páči omnoho viac. Ak ešte doplním, že organizácia spadá pod systém OSN, dodáva to celej skratke väčší význam a vážnosť. A keď si za túto skratku doplníme aj konkrétne miesta , nuž , je to skratka , ktorá sa radí medzi tie , čo majú pevné miesto napríklad aj v našich túžbach po dobrodružstve a poznaní . Skratka z druhu " užitočné " :o)))) .

A čo spojenie UNESCO a SLOVENSKO ? Minimálne majú tieto slová súzvuk, nemyslíte ? Ale to by bolo trochu málo. Aj  na Slovensku je mnoho miest, ktoré sa stali  súčasťou  svetového dedičstva zapísaného v  zozname UNESCO . No dobre, tak sa teda zastavím napríklad pri takom slovenskom ......Vlkolínci.

VLKOLÍNEC , kde to je? Chytro, chytro, pátram vo svojej vlastnej vnútornej zemepisnej mape ešte zo školských čias a .... áno, mám to ! Predsa LIPTOV !!!! Na Liptove, tuto za rohom, čo by kameňom dohodiu . Ale ... čím si vlastne táto malá rázovitá slovenská obec vyslúžila poctu , o ktorú sa usilujú mnohé miesta na celom svete? Čo jej umožnilo stať sa hrdým členom  Zoznamu svetového dedičstva ,  patriacemu práve pod organizáciu UNESCO ? No dobre, idem pohľadať nejaký materiál o Vlkolínci, a niečo tu dopíšem, nech to zase nabudúce nemusíme hľadať kade tade .... .

Tu je výsledok môjho pátrania .

VLKOLÍNEC je drevená osada , ktorá je " žijúcou " rezerváciou ľudovej kultúry ". Ukazuje nám ako ťažko sa žilo v dávnej i nedávnej minulosti , kde všade sa malí  a jednoduchí roľníci usídlili, len aby si poorali nejaké to políčko a uživili svoje početné rodiny. Zrubové domčeky , ktoré sú ozaj maličké , nabielo ponatierané a učupené jeden vedľa druhého v strmom svahu pod kopcom Sidorovo, navodzujú pocit akoby sme sa ocitli uprostred nejakej nedeľnej rozprávky . Dodnes tu žije 17 pôvodných obyvateľov, ktorých isto na prvý pohľad spoznáte medzi tlupami našich i zahraničných turistov. Sú neprehliadnuteľní... . Veruže neviem, či je to pre nich požehnanie alebo skôr prekliatie, ten hrdý zápis v knihe svetového dedičstva... . Nuž ale, či je to inak niekde v Afrike , kde sú rezervácie, síce iného druhu  ale zvieratá žijúce v nich sú na tom v podstate takisto ako domáci Vlkolínčania ?

Každopádne Vlkolínec stojí za návštevu, je tu pár domčekov, do ktorých môžete vôjsť dnu a vidieť ako voľakedy bývali domáci . Uvidíte tu tiež ako sa tkajú tradičné domáce koberce , môžete ochutnať kapustovo-cesnakový pagáč alebo si prezrieť expozíciu píšťaliek a fujár. No a príroda, hmm, tak tá je naozaj nádherná všade naokolo, kam až oko dovidí . Tak  čo,  ako sa  Vám  to zatiaľ páči ? 

Hádam, či nehádam, už Vám asi ostáva  len si obuť  túlavé  topánky a  ísť sa ta  pozrieť na vlastné oči .... :o)))).

 

VlkolínecVlkolínecVlkolínecVlkolínecVlkolínecVlkolínecVlkolínecVlkolínec